A A A

Tehnikuma audzēknis iepazīst AS “Valmieras piens” 

Drukāt
28.02.2019

Lai padziļināti iepazītos ar pārtikas produktu ražošanas nozari, Valmieras tehnikuma programmas “Pārtikas produktu ražošanas tehniķis”  2.kursa audzēknis Mareks Sidorkins tikās ar uzņēmuma AS “Valmieras piens” valdes priekšsēdētāju Māri Ceru.

 

 

 

 

 

 

Fakti par AS “Valmieras piens”:

  • 1971.gadā dibināts AS “Valmieras piens”;
  • 2012.gadā AS “Valmieras piens” kļuva par koncerna “Food Union” sastāvdaļu;
  • Latvijas vadošā piena pārstrādes uzņēmuma “Food Union” ražotnes “Rīgas Piena kombināts”, “Rīgas piensaimnieks” un “Valmieras piens” starptautiskajā pārtikas izstādē “Riga Food 2018” ieguva četras godalgas par izcilas kvalitātes pārtikas produktiem;
  • 2015.gadā “Food Union” ražotne AS “Valmieras Piens” saņēma Valmieras pilsētas pašvaldības apbalvojumu “Balva uzņēmējdarbībā 2015” par sekmīgu jaunu eksporta tirgu apgūšanu produkcijas eksportam uz Ķīnu.

“Food Union” ir starptautisks uzņēmums, kas balsta savu uzņēmējdarbību Latvijas piena ražošanas nozares gadsimtiem ilgās tradīcijās. Piena produkti tiek ražoti no augstvērtīgākā Latvijas zemnieku saimniecību piena. Kā notiek ražošanas process, kāda ir uzņēmuma specifika un darbinieku ikdiena, to Mareks uzzināja tikšanās laikā.

“Uzņēmuma pamatfunkcija ir piena produktu ražošana, taču pārdošana un mārketings centralizēti organizēts Rīgā. AS “Valmieras piens” šobrīd strādā 170 darbinieki, un lielākā daļa no tiem ir saistīti ar ražošanu,”  tā sarunu iesāka Māris. 60% no darbiniekiem esot valmierieši, bet pārējie 40% katru dienu uz darbu uzņēmumā ierodas no apkārtējiem novadiem vai pat attālākām Vidzemes reģiona vietām – Alojas, Valkas vai Staiceles. Mareks ir no Limbažiem, viņam attālums līdz Valmierai nemaz nešķiet tik liels, ko būtu jāmēro uz uzņēmumu, arī dzīvojot dzimtajā pusē.  

“Uzņēmumā ražo tādus piena pamatproduktus kā skābais krējums un biezpiens. AS “Valmieras piens” ir arī šo produktu ražošanas līderis Latvijas tirgū. Ražojam arī diezgan plašu sortimentu ar skābpiena dzērieniem, piemēram, raudzēto piena produktu “Lakto”. Ņemot vērā produktu daudzveidību, tiek sastādīts ražošanas plāns, jo ne visus produktus var ražot vienlaikus,” norāda Māris.

Tāpat Mareks vēlējās uzzināt nedaudz vairāk par uzņēmuma vēsturi. “Uzņēmuma veidošanās process ir sarežģīts. Vidzemē piena pārstrāde sākās 1909.gadā, tad izveidojās pirmais kooperatīvs, tuvāko pāris gadu laikā notika strauja attīstība. Valmierā piena pārstrāde sākās no 1923.gada. Valmieras piena pārstrādes uzņēmums tolaik atradās pilsētas centrā. Pēc Otrā pasaules kara, 1948.gadā notika kolektivizācija, tad Valmieras piena kombināts kļuva par centrālo uzņēmumu, kuram pievienoja apkārtējās pienotavas. 1971.gadā Valmieras piena ražošanas uzņēmums no pilsētas centra tika pārvietots uz pašreizējo ēku Rīgas ielā 93. To var uzskatīt arī par AS “Valmieras piens” dibināšanas gadu,” tā Māris par uzņēmuma rašanos, uzsverot senās piena ražošanas tradīcijas Vidzemē un Valmierā.

“Vai Jūs eksportējat produkciju?” jautāja Mareks. “Jā, protams. “Food Union” produkti ir nopērkami vairāk nekā 20 dažādās pasaules valstīs, sākot ar Eiropu un Skandināviju, beidzot ar ASV, Tuvajiem austrumiem un Austrāliju.

“Es mācos Valmieras tehnikumā par pārtikas produktu ražošanas tehniķi, lai varētu strādāt, piemēram, AS “Valmieras piens”, vai man pietiktu ar šīs profesijas apgūšanu?” ar lielu interesi jautā Mareks. “Jā, šīs profesijas apguve ir liela priekšrocība. Ar tehniķa izglītību varēsi apkalpot sarežģītu iekārtu un veikt arī komplicētākus uzdevumus, kas, protams, ir atbildīgi, bet reizē tā ir arī iespēja saņemt konkurētspējīgu atalgojumu,” atbildi sniedza Māris.

Turklāt uzņēmums  jau vairākus gadus iesaistās gan Valmieras pilsētas pašvaldības, gan arī Nodarbinātības valsts aģentūras organizētajās skolēnu vasaras brīvlaika nodarbinātības programmās, dodot iespēju bērniem un jauniešiem gūt darba pieredzi. “Jaunāko klašu skolēnus parasti nodarbinām dažādos palīgdarbos un teritorijas sakopšanas darbos, bet vecāko klašu skolēni tiek piesaistīti ražošanas procesam, arī pie iepakošanas. Dalība šajās programmās un darbs ar bērniem un jauniešiem ir ļoti būtisks. Ceram, ka nākotnē viņi sapratīs, ka piena produktu ražošana ir labs darbs, ko  izvēlēties par savu profesiju. Tāpat regulāri jauniešiem piedāvājam arī prakses vietas,” pauž Māris, norādot uz iespējām gūt darba pieredzi jau mācību procesa laikā.

Uzņēmumā strādā arī darbinieki, kuri nav tieši saistīti ar ražošanas procesu. “Ir arī tādas funkcijas, ko Valmierā veic visai “Food Union” grupai, piemēram, klientu apkalpošana, kas pieņem pasūtījumus, tos apkopo un nodod Plānošanas daļai, kas tālāk veido ražošanas uzdevumu. Vēl Valmierā bāzējas arī lielākā daļa piena iepirkuma un materiālu iepirkuma speciālistu,” Māris uzsver nepieciešamību pēc dažādu jomu speciālistiem.

Pirms pāris gadiem projekta laikā Valmieras tehnikums un AS “Valmieras piens” esot kopā izveidojuši programmu, lai mācītu piena meistara palīgus, attīstot darba vidē balstītu izglītības modeli. Tāpat esot bijusi arī mehatroniķu grupa, kas gatavota tieši uzņēmuma vajadzībām. Vairāki audzēkņi pašlaik arī strādājot AS “Valmieras piens”. Sadarbība ir cieša, un uzņēmuma speciālisti regulāri tiekot aicināti piedalīties arī Valmieras tehnikuma eksāmenu komisijā.

Sarunas noslēgumā Mareks pārjautāja Mārim, kādus darbiniekus uzņēmums meklē. “Visvairāk mums nepieciešami tādi darbinieki kā tu, Marek. Nav noslēpums, ka pēdējā laikā darbinieki, kuri prot tehniski apkalpot sarežģītas iekārtas, nav daudz,” smaidot noteica Māris.

Pirms došanās ekskursijā pa ražotni Māris pastāstīja arī to, ka uzņēmums (“Food Union”) jau vairākus gadus atbalsta arī, piemēram, Valmieras Drāmas teātri un Dakteru Klaunu kustību Latvijā.