A A A

Simjūda tirgū – arī gardēžu ceļa “Livonijas garša” viesmīlības pieturvietu saimnieki 

Drukāt
07.10.2019

Simjūda tirgū, kas 12.oktobrī norisināsies no plkst. 9.00 līdz 16.00 Valmieras vecpilsētā un tai piegulošajās ielās, varēs satikt arī gardēžu ceļa “Livonijas garša” viesmīlības pieturvietu saimniekus.  

 

Simjūda tirgus Valmierā sendienās bija lielākais tirgus Ziemeļvidzemē pirms ziemas. Tur andelējās, brangi iepirkās, tikās un lustējās gan pilsētnieki, gan lauku ļaudis – saimnieki, kalpi un gani. Ikviens varēja iegādāties preces no visas Vidzemes un Piejūras. Atdzīvinot kādreizējo viduslaiku tirgus godību, īpaši izveidotā zonā būs sastopami gardēžu tūrisma ceļa “Livonijas garša” tirgotāji no Vidzemes, Kurzemes un pat kaimiņiem – Igaunijas. Šie tirgotāji būs īpaši kuplā skaitā, jo šoreiz tiks noslēgts divus gadus ilgušais svētku, festivālu un kulināro meistarklašu cikls, kas Vidzemē un Dienvidigaunijā daudzināja Latvijas un Igaunijas tūrisma zīmolu ar senatnīgo nosaukumu “Livonijas garša”.

Viduslaikos tirgū preču piedāvājums bija bagātīgs. Tur varēja iegādāties ne tikai ierastas dabas veltes, bet arī iepazīt jaunus produktus un garšvielas, uzzināt kādu jaunu recepti izmēģināšanai mājās. Šoreiz arī tā būs. Par to būs parūpējušies projektā “Livonijas garša” iesaistījušies viesmīlības pieturvietu saimnieki un šīs tirgus daļas organizētāji – Valmiermuižas kultūras biedrība. Tirgotāju galdi būs pilni arī ar viduslaiku Livonijā nopērkamiem labumiem: zivīm, kūpinājumiem un žāvējumiem, maizi, govs un kazas piena sieriem, medu, kaņepēm, dārzu un mežu veltēm. Būs dažādas ogas, ķiploki, brūvējumi – vīni un kreptīgi uzlējumi. Bagātīgo piedāvājumu papildinās arī jaunmodīgas ēdamlietas, kuras viduslaiku valmierietim liktu brīnīties – makaroni, nūdeles, zaļais siers, dārzeņu čipsi, tomāti, bioloģiskās želejas konfektes un citi mūsdienīgu garšu meistarstiķi.

Viduslaikos pazina arī uz vietas audzētas vai ievestas garšvielas – piļu, muižu un pilsētnieku ķēķos zināja un lietoja piparus, ingveru, pētersīļus, mārrutkus, sīpolus, ķiplokus, safrānu, kanēli un daudz ko citu. Lai senās zintes par garšaugiem un garšvielām aizceļotu tautās, kā arī mudinātu izzināt receptes no senām pavārgrāmatām, tai skaitā “Tā pirmā pavāru grāmata, no vāces grāmatām pārtulkota” (1795), pie “Livonijas garša” tirgotājiem ikviens varēs atrast recepšu krājumus līdzņemšanai.

Gardēžu tūrisma ceļa "Livonijas garša" tirgotāju dalība Simjūda tirgū tiek nodrošināta “Interreg Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas 2014. – 2020. gadam” līdzfinansēta projekta “Livonijas kulinārajā mantojumā balstīta tūrisma produkta izveide un popularizēšana” (“Livonijas kulinārais ceļš”) ietvaros.

Fotogrāfija: Gardēžu tūrisma ceļa “Livonijas garša” tirgotāji muižas tirgū Kokmuižas svētkos. Autors: Klāvs Vasiļevskis

Informāciju sagatavoja:

Zane Kaķe, kulinārā ceļa “Livonijas garša” sabiedrisko attiecību speciāliste